Wederom samen om 6 uur wakker en het ritueel van gisterenochtend herhaalt zich. Om ongeveer half 8 beginnen we met het afbreken van de tent en om even 9 uur rijden we van de camping af richting Zilina in Slowakije.

Lunchen langs de weg.We gebruiken de TomTom die ons een hele andere kant op stuurt dan dat wij willen.

Maar wij zijn de baas en rijden dus wel door Vrchlabi in plaats van naar Praha zo als TomTom voorstelden. Hij laat zich eigen niet gek maken en berekent vlug een andere route die ik wel netjes volg zoals Esther mij heeft geleerd. Wij hadden de reis bedacht over rode wegen, snelwegen kennen ze hier zo bijna niet, maar ineens zaten we tot onze beider schrik op een wit weggetje. Dan moet je dus denken aan iets wat net even breder is als onze auto en stijgingspercentages heeft van, minimaal, 15%.

Dat werd dus ineens werken voor mij achter het stuur en ik heb meerdere malen moeten terugschakelen naar zijn 2 om tegen een helling op te komen. Nu is dat al zweten maar dan moet je natuurlijk ook nog naar beneden! Wel leverde het hele mooie uitzichten op als ik de tijd had om daar naar te kijken en we kwamen door dorpjes waar niet vaak een Nederlander geweest is denk ik. Zo gaan we rustig door want het schiet wel aardig op al dat afsnijden van die gebieden tussen de rode wegen.

Huizen onderaan de berghellingUiteindelijk komen we op één van de weinige snelwegen terecht die door Tsjechië gaan en schieten voor ons gevoel nu lekker op. De hele tijd is het een berg op en weer naar beneden maar op één berghelling staan we ineens stil. Na een hele lange tijd blijkt een vrachtwagen pech te hebben en alleen maar in zijn 1 tegen de berg op te kunnen. Naar beneden gaat het niet veel sneller maar we zien een mogelijkheid om langs hem te komen. Aangezien we nu al duidelijk over onze 2 uur rijden heen zijn pak ik de eerste parkeerplaats die ik kan vinden in Slowakije, tot Esther haar spijt geen echte douane, en als we weer verder rijden zitten we ineens weer achter die kapotte vrachtwagen. Gelukkig kunnen we er u vlugger langs!

Als we net in Slowakije zijn willen we toch graag geld wisselen. Bij een benzinepomp zien we staan dat we kunnen wisselen dus stoppen en ik naar binnen. Ik meld dat ik wil wisselen en pak 50 euro waarop de dame vraagt in welke munteenheid. Ik beduid dat ik Slowaaks geld wil waarop zij mij duidelijk maakt dat ze sinds 1 januari ook euro’s gebruiken!

Camping in Varin, SlowakijeIn Slowakije zijn ze sneller met een weg aanleggen dan dat wij dat in Nederland op een kaart kunnen zetten dus ineens zitten we bijna op een snelweg wat TomTom graag wou. Maar wij niet dus we gaan via de oude weg naar Zilina. Hartstikke leuk tot dat je ineens van alle kanten wegen en auto’s op je af ziet komen maar geen ene aanduiding van een camping. Na even te hebben gezocht komen we om 5 uur op een camping aan met daarbij ook een restaurant waar we voor 16, 70 twee maaltijden weg werken met daarbij 1 liter bier per persoon. Wat we morgen gaan doen is nog niet echt duidelijk behalve dat we brood en drinken nodig hebben.

 

1000 Resterende tekens