Vanochtend was ik pas om 5 uur voor de eerste keer wakken en ging ik om een uur of 6 even naar buiten om een sigaret te roken en eventueel te wandelen. Buiten was het niet echt lekker weer dus ik wou na de sigaret weer naar binnen maar de deur naar de kamers toe was nog op slot en de sleutel lag nog op de kamer!

Gelukkig stond het raam open en wist ik dat Esther ook al half wakker was dus maar even geroepen en gevraagd om de sleutel waarna ik wel naar binnen kon en op aandringen van Esther nog maar even in het bed gekropen ben.

Even over 7 zijn we samen uit het bed gegaan en heb ik mezelf gedoucht waarna we naar de eetzaal gingen om te ontbijten. Wij hoopten beiden dat het nu iets anders zou zijn dan de vorige ochtend maar die hoop werd hard de grond ingeboord. Het is hier namelijk gebruikelijk dat je eerst havermoutpap, eventueel aangevuld met gewelde pruimen en grapefruit, eet waarna je de vette hap van bacon, roerei en worst eet. De havermoutpap hebben ze volgens mij ook gebruikt voor de stuc-lagen die hier op de woningen zitten dus daar durf ik me niet eens aan te wagen. Na de vette hap is het de bedoeling dat je nog een paar stukjes toast eet met jam of marmelade.

Foto van de omgevingWij eten dus de toast met bacon en een gebakken ei er op dus de mandjes met toast gaan veel harder dan dat de Schotten gewend zijn en als je dat voor de tweede dag doet is het ook niet meer lekker. Na het ontbijt stappen we om 9 uur in de bus op weg naar Iveraray waar we het plaatsje gaan bekijken en het kasteel wat daar staat.

Na een nog fotomoment onderweg komen we om ongeveer 11 uur aan in het plaatsje waar we te horen krijgen dat we om even 12 uur weer in de bus verwacht worden om dan naar het kasteel te rijden. Braaf lopen we het plaatsje in van, ongeveer, 50 huizen en 10 winkeltjes in om de tijd te vullen.

Het kasteel bleek om de hoek te zijn want we hebben nog geen 5 minuten in de bus gezeten. Ook daar maken we weer de nodige foto's van. Maar goed dat we een digitale hebben want anders had dat een hoop rolletjes gekost. Dat was wel leuk om mee te maken ook omdat we een Vlaamstalige gids hadden. Na het kasteel werden we weer gedropt in het stadje om de tijd vol te maken tot 2 uur.

Een bootje in Loch LomondHierna reden we via een mooie route, die voornamelijk bestond uit bergen aan beide kanten van de weg, naar Loch Lomond waar we op een boot zijn gestapt en een stuk verder op weer van de boot af mochten en weer de bus in gingen op weg naar het plaatsje Luss. In dat plaatsje zou namelijk ooit een serie moeten zijn opgenomen die ook in Nederland is uitgezonden maar geen van de medereizigers had er ooit van gehoord. Op weg in de bus heeft Esther een eekhoorntje, een haas en een ree gezien. Om even half 7 werden we weer gedropt bij het hotel.

Omdat wij het niet echt eens zijn met het eten wat we in het hotel krijgen hebben we besloten om ergens anders te gaan eten en zijn het plein over gestoken naar een restaurant. Op het menu kom ik "Black pudding" tegen als voorgerecht Een huis in Luss, Schotlanden omdat ik toch altijd nieuwsgierig ben wil ik dat hebben. Als het op tafel verschijnt zijn het ronde dingen waar iets zwarts tussen de krokante laag door komt en zegt het mij nog steeds niets. Dan zie ik ineens ook wat wits tussen het zwart zitten en ineens gaat er bij mij een lichtje branden en word ik toch wel bang dat ik bloedworst op mijn bord heb. En het was inderdaad bloedworst en ik vind het nu nog steeds niet lekker! Esther had daar reuze pret om en zat zelf te genieten van een stokbroodje met garlic en kaas.

De rest van het eten was wel iets beter maar nog steeds niet gekruid, geen jus bij mijn biefstuk en ook weer geen groente. Voor Esther was de kok aan het rommelen geweest om iets met varkensvlees te maken (speciaal om dat ik ernaar vroeg) alleen vond ze de garnering lekkerder dan het (weer) droge vlees, navraag leerde ons dat ze Haggis heeft gegeten, het enigste vlees dat dus wel gekruid smaakt. In het kasteel hadden we ook al gehoord hoe dat komt want in Schotland hebben ze geen eigen groente want dat wil niet groeien in deze grond. Omdat ze dat niet "kennen" kunnen ze het ook niet klaar maken. Wat ze hier hebben is lamsvlees en vis en soms iets van een rund. Weer iets geleerd en we gaan dus niet meer op zoek naar een goed restaurant in Schotland.

 

1000 Resterende tekens