De toegang naar de grotten van MladecZo als voorspeld begon het vanochtend, zaterdag, zachtjes te regenen maar we hadden ons daar op voorbereid want we gingen met de auto boodschappen doen waarna we naar Mladeč gingen want daar zijn spectaculaire grotten! Tenminste dat stond in de folder die we op de vakantiebeurs hadden gekregen.

In Mladeč aangekomen worden we naar een speciaal voor de bezoekers van de grotten aangelegde parkeerplaats heen geleid waarna we nog zeker een kwartier moeten lopen voor dat we bij de ingang van de grotten staan. Natuurlijk kost het geld om ze te bezichtigen maar dat betalen we graag voor zo iets bijzonders.

Alleen begrijpen we niet goed waar we naar binnen moeten maar na navraag te hebben gedaan blijkt het een dusdanige ingewikkeld gangenstelsel te zijn dat er speciaal gidsen zijn opgeleid die ons gaan begeleiden. Jammerlijk genoeg blijkt een cursus Nederlands nu niet tot het leerpakket te horen van de gidsen en zullen we het met de Tsjechische uitleg moeten doen of het A5je wat we in onze handen gedrukt krijgen met een Engelse tekst.

Na ruim een half uur wachten komt onze gids uit een donker gat gekropen en nodigt ze ons, en een stel Tsjechen, uit om haar te volgen. We krijgen net zulke instructies als in het vliegtuig maar dan bedoeld voor onze veiligheid in deze grotten waarna we een trap aflopen en naar binnen gaan. De temperatuur zakt aanzienlijk waar Esther op had gerekend met haar vest maar ik in mijn korte broek en T-shirt stond al vlug te klappertanden. Als eerst zagen we mensen uit de prehistorie zitten maar dat bleken beelden te zijn en waren niet overgestraald  met de tijdmachine van professor Barabas.

Om een lang verhaal een stuk in te korten, het was koud, ook hier zijn stalagmieten en de bijbehorende tieten en we hebben een uur gedaan wat we waarschijnlijk in 15 minuten zelf hadden door gekuierd. Als jullie meer foto's willen zien zoeken jullie maar op Mladečské jeskyně.

Aangekomen bij de tent wat gegeten, tukkie gedaan en daarna een kopje thee in het dorp gedronken. Nadat we weer terug zijn op de camping rustig gezeten, eten gemaakt en opgegeten, koffie gezeten en al één bakkie op terwijl ik dit verhaaltje typ. Morgen gaan we verder en dan ook langzaam richting Nederland maar we blijven nog in Tsjechië.

1000 Resterende tekens