Even een geheugenopfrisser voor de zware maandagochtend. En het is inderdaad niet mijn tekst maar een ieder die het er mee eens is vraag ik om het ook te verspreiden.

Dus al onze historische standbeelden worden vernield omdat er een agent in de VS over de schreef is gegaan. Ik kan niet zeggen dat het helpt in mijn sympathie voor diegenen die zichzelf slachtoffer noemen. Standbeelden en andere cultuur vernielen, waar doet me dat ook weer aan denken?

Er is in de hele wereldgeschiedenis heel wat verkracht, vermoord, afgeslacht, als slaaf of anderszins misbruikt. In de prehistorie praatten de Neanderthalers vast niet alles netjes uit in de therapiegroep en Vikingen gingen niet in Europa op de thee. De hele cultuur rondom Romeinen, Grieken en Trojanen hangt van oorlog en slavernij aan elkaar, de Kelten en Saksen - of waren het nou Galliƫrs? - moordden elkaar uit, in de Balkan haten ze elkaar al honderden jaren. Moord, doodslag, verkrachting, slavernij en ander geweld kleeft aan historische figuren, waar dan ook.

Door koningen, adel en landheren, door kolonisatie, door het kannibalisme, kapitalisme, communisme, socialisme, door de hitlers en hoesseins van deze wereld, door allerlei stammen die elkaar uitmoorden, en niet te vergeten alle religies. Religies zijn niet bepaald vies van een partijtje martelen en moorden; pak het oude testament erbij en het is daar al een groot bloedbad. Later volgden heksenverbrandingen, de inquisitie, nonnen die onkuise meisjes in een internaat zwaar mishandelden en nog veel meer ellende.

Anno 2020 kunnen we niet eens zeggen dat we genoeg beschaving hebben om al dat religieuze geweld alleen als 'geschiedenis' te beschouwen; het is nog dagelijks raak. Omdat nu een zwarte man door een witte agent is doodgedrukt, moet alles kapot, mag Uncle Ben's rijst niet meer op de plank staan, moeten grachtenpanden worden gesloopt en moeten overal excuses en schadevergoeding voor worden uitgedeeld.

Maar wie waren er in de geschiedenis enorme slavenhandelaren? Juist, onder andere Afrikanen en wat toen "Moren" heette. Die ontvoerden witte Europeanen om als slaaf en/of voor de harem te dienen. Ook daarbij zijn mannen en vrouwen massaal misbruikt in vele opzichten. De Romeinen hielden Germaanse slaven. De Grieken hadden Egyptische slaven of was het nou andersom? En hoe zijn al die mooie kerken die we in de vakantie bezoeken gebouwd denk je? Door bouwvakkers die een royaal loon, pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering kregen? Echt niet hoor. Slavernij en niets anders.

Dus, nu gaan we alle kerken afbreken? Excuses en schadevergoeding eisen voor iedereen die in een verleden een familielid heeft dat onrecht heeft meegemaakt? Het is niet goed dat een agent een arrestant dooddrukt. Maakt niet uit wie welke kleur heeft, dat is misbruik van macht en geweld. Kan niet, mag niet, moet niet. Maar deze wending maakt dat mijn sympathie voor een van origine gerechtvaardigde verontwaardiging, volledig is verdwenen. Overal ter wereld worden nog steeds mensen in alle huidskleuren verkracht en afgeslacht en hee, zwarte mensen zijn daar ook niet wars van. Hutus, Tutsis en weet ik welke stammen zijn echt geen integere wereldverbeteraars.

Nog steeds worden ook miljoenen mensen min of meer als slaaf te werk gesteld om voor ons goedkope kleding en telefoons te produceren, over slavernij gesproken. Nog steeds groeien kinderen op in krottenwijken, wordt vrouwen geboortebeperking en zelfbeschikkingsrecht ontzegd. De wereld kraakt van de misstanden - en over de misstanden tegen dieren heb ik het dan nog niet eens gehad. Kort samengevat: hou toch op.

Hou op met cultuur vernielen en prietpraten over een supermarktdoosje rijst. Zanik niet over een muf folklorefeestje in een piepklein kikkerlandje maar ga je inzetten om serieuze misstanden in het hier en nu te bestrijden. Want met dit gedrag maken jullie jezelf deel van de geweldscultuur van duizenden jaren en laten jullie precies hetzelfde zien als wat jullie de westerse wereld verwijten: dat je jezelf belangrijker vindt dan anderen en dat schade aanrichten aan anderen acceptabel is.

Betere wereld? All lives matter!