Afgelopen dinsdagochtend hebben we op ons gemakkie ontbeten en de vouwwagen ingepakt en dicht geklapt. Dus even voor tien uur rijden we weer over de snelweg in de richting van Bydgoszcz en de bedoeling is om het nog te halen ook. We hebben de TomTom vriendelijk verzocht om weer aan te geven hoe we moeten rijden en daar was hij toe bereid. Dit wilden we graag want hij weet ook, soms, een camping voor ons te vinden.

Er word mij verteld dat ik na 292 Km. weer iets moet gaan doen dus het word weer een lange en saaie dag Het bedrag waar voor we hebben getanktop de snelweg. Onderweg gaan we, eindelijk, ook nog eens overleggen hoelang we in Polen blijven. Dit omdat we ook in Polen tolwegen hebben en we dus ergens daar voor een vignet moeten kopen. We besluiten om maar een vignet voor 30 dagen, als die er is, te kopen. Dus als we net in Polen zijn rijden we het eerst benzinestation in, tanken, en proberen bij het afrekenen gelijk een vignet te kopen maar dat schijnen we pas bij het volgende station te kunnen kopen. Beetje raar maar het zal wel.

Dus weer verder op zoek naar het volgende station die we niet zien maar wel een tolpoort waar we dus een kaartje kopen en de saaie reis vervolgen. Onderweg stoppen we nog een keer voor de lunch en nemen daar gelijk geld op. Dat is wel zo handig want we willen natuurlijk ook door de tolpoort de snelweg af en dan willen ze, ook in Polen, graag geld zien.

Een kilometer of 100 voor Bydgoszcz vragen we aan de TomTom om een camping te zoeken in de plaats maar die heeft die niet en dan maar de dichtstbijzijnde camping. Die blijkt in Żnin te zijn en rond een uur of 4 rijden we daar de camping op. We mogen overal gaan staan waar we willen en nadat we de vouwwagen hebben uitgeklapt gaan we ons inschrijven. We moeten gelijk betalen maar betalen hier voor drie nachten net zoveel als voor één nacht in Berlijn.

We pakken de fiets en gaan boodschappen doen en het valt ons op dat we in het Engels worden aangesproken wat we niet hadden verwacht. We kopen een brood en wijzen twee verschillende vleeswaren aan maar een zoete witte wijn voor Esther is teveel gevraagd van dit winkeltje. Maar even verder zit een supermarkt en daar hebben ze het wel. Om een uur of half zes zijn we weer terug op de camping en begin ik aan het eten. We hadden in Berlijn iets gekocht wat we vandaag opeten.Daarna afwassen en nog even een kleine wandeling langs het meer.

Voor de woensdag hadden we bedacht om op de fiets naar Bydgoszcz te fietsen wat een kilometer of 44 heen zou zijn en te doen zou moeten zijn in twee en een half uur. We verwachten er langer over te doen als we om even negen uur vertrekken want we willen onderweg ook nog wel een bakkie koffie drinken met iets lekkers erbij te eten. Maar na 30 Km. asfalt zijn we wel langs een varkensboerderij, zo te ruiken, gereden en hebben we een paar huizen gezien maar geen restaurant of bar. Wel zijn we op een punt aangekomen waar Google's Maps niet meer weet waar hij heen moet. Waarschijnlijk door dat er allemaal nieuwe wegen liggen!

Dus ik besluit om een fietsbordje te volgen en na een paar kilometer weet Maps voor ons weer een weggetje. We gaan nu door het bos over paadjesDe Wisla in Bydgoszcz waar al heel lang niemand meer is geweest en rijden om even één uur langs de Wisła in Bydgoszcz. En inderdaad is dit een mooi stadscentrum en gaat Esther helemaal los met haar camera. We gaan eerst wat drinken en komen uit bij Bar Amsterdam maar ze praten er geen Nederlands! Het bier smaakt wel heel goed na zo een lange zit op de fiets.

 Na het pilsje lopen we verder het stadje in en komen in een winkelstraat waar ik iets mis. Kan er niet gelijk achter komen wat het is maar dan ineens valt bij ons beide het kwartje, of twintig centmuntje, er zijn hier geen grote winkelketens wat het straatbeeld een stuk gevarieerder maakt.  We wandelen verder en stappen een restaurant binnen om wat te drinken en eten. We kiezen voor een origineel Pools gerecht voor twee personen wat bestaat uit zrar staroposki, grillowana piers z kurczaka, poledwiczka wieprozowa grillowania met serwowane z warzywami i ziemniakami piecrtymi en dat smaakt redelijk.

We wandelen verder door het plaatsje en gaan rustig aan weer terug naar de fietsen. Wel kopen we nog een stukje rubber waar door Esther haar telefoon aan het stuur kan bevestigen wat het makkelijker maakt om de aanwijzingen te volgen van Maps. Grappig dat dat stukje rubber bijna net zo duur is als de maaltijd die we net hebben genuttigd. En zo als verwacht rijden we weer het bos in maar nu aan de andere kant van de snelweg. We volgen het pad maar dat is niet voor fietsers geschikt en zelfs wandelaars vinden dit niet echt leuk denk ik. Maar we komen uit het bos en kunnen weer over het asfalt maar niet voor dat we wat water hebben gekocht in een winkel want de temperatuur is aardig gestegen.

We rijden weer over het asfalt en weer razen de auto's en vrachtwagens langs ons want zo iets als een fietspad zien we niet. Uiteindelijk rijden we, na weer vier uur fietsen, Żnin binnen en zoeken we een restaurant op maar ik zie zo gauw niets en vraag het daarom maar. De vriendelijke dame wijst eerst naar een restaurantje even verder op maar bedenkt dan dat er ook een pizzeria is. Haar vader merkt ineens iets op in het Pools en ze weet nog een restaurant waar we ook iets Pools kunnen eten en we besluiten om daar heen te gaan.

Op het terras is een meisje van een jaar of zeven die klaagt over de wespen en wij melden dat we haar verstaan. Zij en haar moeder komen uit Amsterdam en we zitten uiteindelijk met ze vieren aan één tafeltje te eten, drinken en kletsen. Hierna naar de camping en zijn we beide heel blij dat we onze schoenen mogen uit doen. We drinken nog wat en gaan daarna naar bed.

Vanochtend werden we wakker gemaakt door een paar donderslagen en de tikkende regendruppels op de tent. Niet het weer waar we op hadden gehoopt maar we zouden vandaag toch bij de tent blijven dus niet heel erg. Esther ruimt wat op en maakt de hele keuken schoon terwijl ik alleen maar achter de laptop zit te typen aan dit verhaaltje. Straks nog even wat te eten en drinken halen, waarschijnlijk zwemmen want de zon schijnt al weer een poosje, en kijken hoe de rest van de dag zich voltrekt.

Morgen, vrijdag, onderweg naar Kraków.

1000 Resterende tekens