Als kind was ik al nieuwsgierig naar waar wij, de Roosemalen's, nu vandaan kwamen. Allerlei rare berichten over ruzie's tussen broers waar door ze allemaal de naam hadden veranderd en wij zouden de enige zijn die hun achternaam op deze manier lieten opschrijven. In het dorp waar ik opgroeiden waren we ook beroemd want we waren de grootste familie.

En dan had je natuurlijk ook nog dat er broers waren die allebei Jan heten. Zo was er dus een oude Jan, een Jan Vennep, Jan ark en als laatste kleine Jantje. Ondertussen is alleen Kleine Jantje nog over maar ik denk niet dat hij nu nog herinnerd wil worden aan zijn bijnaam.

Nu had ik er wel eens over nagedacht om het uit te gaan zoeken hoe het nu zat met de familie maar ja, daar moet je dan wel tijd voor hebben. Maar nu ben ik er dan toch maar eens mee aan de gang gegaan. En zo heb ik ontdekt dat ik niet de oudste van de oudste van de oudste van de oudste ben want mijn overgrootvader was het tiende kind. Ook heb ik een zus gevonden van mijn vader maar die is waarschijnlijk dood geboren. En zelfs het adres waar mijn vader als kind woonde in Leiden. En die steeg bestaat nog steeds.

Het klopt wel dat onze naam door de jaren heen op vele manieren werd geschreven maar ik vind ondanks dat toch een Pieter Roosemalen die op 24 juni 1819 de geboorte aangeeft van Jan Roosemalen. Die Pieter is is mijn oudgrootvader oftewel, er zitten vijf generaties tussen.

En dan kom ik ineens een Dominicus Roosmale die burgemeester van Rotterdam is en bewindhebber van het VOC is tussen 1677-1689. En dan is het verder zoeken of wij daar dan ook vanaf stammen. Maar helaas heb ik die niet kunnen koppelen aan ons. Kwam nog wel een raar iets tegen namelijk dat de kinderen de achternaam van de vrouw kregen. Geen idee waarom dat zo was.

Als je wilt kijken bij wat ik heb gevonden over Pieter Roosemalen dan moet je hier klikken en als je wilt zien wie Dominicus Roosmale op de wereld heeft gezet dan moet je hier klikken.