Sorry, maar ik begrijp het niet meer toen de krant las ik dat een parkeerwachter door een man is gediscrimineerd omdat die man “kankerzwarte” tegen hem schreeuwde toen hij een bekeuring kreeg. Uit het lezen van het stuk begreep ik ook dat die man, van Turkse afkomst, het niet één keer had gedaan maar wel een keer of 16. Hij werd door de rechter voor discriminatie veroordeelt tot, dacht ik, 16 uur werkstraf.

Wat ik mij nu afvraag is: “Waarom is dit discriminatie?” Want als je het scheldwoord splitst dan heb je een ziekte waar je aan dood kan gaan en een kleur. Aangezien de parkeerwachter een donkerbruine huidskleur heeft wordt er dus, volgens mij, alleen maar gescholden. En dat geld, wat mij betreft, ook als er achter een scheldwoord een landnaam wordt gezegd. Ook dan vraag ik mij af waar nu het discriminerende gedeelte zit. Discriminatie is het pas, en weer volgens mij, als er gesproken wordt over dat mensen met een huidskleur of uit een land iets niet zouden kunnen.

Maar door alle aandacht voor discriminatie en racisme is het voor mij een stuk moeilijker om mijn werk te kunnen doen. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat ik nu geen afvoeren meer kan ontstoppen maar meer dat ik heel erg op mijn woorden moet letten. Was pasgeleden bij personen met een zwarte huidskleur en ik moest in een donker hoekje werken. De man vroeg aan mij of ik meer licht nodig had waarop ik spontaan reageerde met: “Nee, dat hoeft niet want het is toch een zwart gat.” Op het moment dat ik het zei realiseerde ik mij ook dat dat beledigend zou kunnen worden opgevat en verontschuldigde ik mij voor de woordkeuze. De man maakte mij duidelijk dat ik mij geen zorgen hoefde te maken en dat hij eigenlijk ook niet snapte waar we nu in Nederland mee bezig zijn.

Uit het gesprek met hem, en vele anderen van diverse nationaliteiten zowel mannelijk als vrouwelijk, begrijpen ook zij niet wat er nu precies aan de hand is. Ook volgens hun is het allemaal erg overdreven wat er nu gebeurt in Nederland.

Wat ik wel vervelend vind is dat ik over straat loop en om mij heen niet de Nederlandse taal gebruikt word. Soms kijken mensen mijn kant uit en dan weet ik niet of ze nu nijdig kijken omdat ik iets verkeerd doe of dat ze mij uitlachen omdat ik loop te sjouwen. En dan het ik het niet alleen over Arabisch maar ook over Pools. Maar dat is iets wat we hebben te danken aan de politiek want toen we de Marokkaanse gastarbeiders uitnodigde moesten we ineens alles ook in hun taal gaan vertalen zodat ze zich meer thuis zouden voelen.

Dus dat zij geen Nederlands praten is niet aan hun te wijten maar aan ons, de kiezers van onze politieke leiders. En dan lees ik een interview met Jesse Klaver en dat hij zo zielig is want als hij de naam van zijn vader had gebruikt dan was hij nooit zo ver gekomen. Als ik dat lees dan denk ik bij mijzelf dat het wel een heel zielig mannetje is. Hij klinkt als een groot aantal van die mensen die naar de voedselbank moeten want zij konden er niets aan doen dat ze schulden hadden en dat niet meer konden betalen.

Graag zou ik een keer een gesprek willen hebben met Jesse Klaver en hem willen uitnodigen om eens een weekje met mij mee te gaan om afvoeren te ontstoppen bij mensen thuis. Misschien leert hij dan de “echte” Nederlanders kennen! Want dat zijn namelijk diegene die hun kansen benutten en niet lopen te klagen bij het minste of geringste!